Acest curs este susținut în colaborare cu instructor yoga Ilinca Neamțiu.
CE ESTE ASHTANGA VINYASA YOGA
Yoga înseamnă uniune sau comuniune.
În lucrarea sa Yoga Sutra (cap.I sutra 2) Patanjali definește yoga ca fiind „Yogaś-citta-vṛtti-nirodhaḥ”, este în traducere “Yoga este oprirea fluctuațiilor conștiinței”. Realizând aceasta devenim una cu Conștiința Divină și suntem în starea de YOGA.
Părintele tradiției Ashtanga Vinyasa Yoga este K. Pattabhi Jois (26 Iulie 1915 – 18 Mai 2009) care spunea că a învățat de la maestrul său Tirumalai Krishnamacharya (18 Noiembrie 1888 – 28 Februarie 1989), denumit si tatăl yogăi, deoarece a redat practica Yoga întregii lumi si a făcut-o cunoscută la nivel mondial.
Guru Pattabhi Jois a popularizat stilul de prin anii 1940 și a deschis un institut „Ashtanga Yoga Research Institute” în Mysore, India, orașul unde a învățat el însuși de la maestrul său. De aici și denumirea de „stilul Maysore” ce încă se practică în ashramurile din acest oraș – reședința tradiției Ashtanga Vinyasa Yoga.
Există șase serii care completează acest tip de Yoga:
- Prima serie denumită Yoga Chikitsa- Yoga pentru sănătate sau Yoga Terapeutică
- Seria intermediară, Nadi Shodhana- purificatoarea canalelor energetice
- Seriile avansate, Sthira Bhaga- centrarea forțelor.
Acestea cuprind seriile: avansați A, B, C și D.
În cadrul acestui curs noi vom studia prima serie, Yoga Chikitsa- Yoga pentru sănătate sau Yoga Terapeutică.
Aceasta conține aproximativ 50 de posturi ale corpului (Asana) plus variante ale lor, care ajută la tratarea a numeroase boli și la reechilibrarea atât fizică cât și psiho-emoțională a ființei noastre.
Ashtanga Yoga se mai numește și “Dansul respirației în mișcare” și este un stil dinamic, ce presupune multă concentrare. Vinyasa presupune și înseamnă, de fapt, mișcarea simultană a minții, corpului și respirației, dublate de concentrarea asupra unui punct anume, denumit Drishti.
Unul din profesorii de Ashtanga din India ne spunea: „daca pur și simplu v-ați plimba fiind conștienți de minte, mișcare și respirație, s-ar numi că faceți Vinyasa” și ar fi o tehnică foarte valoroasă și spirituală.
Stilul Ashtanga Vinyasa are patru elemente caracteristice:
1) Practicarea Bandha-urilor (comune și în Hatha yoga), care sunt contracții cu acumulare de energie în puncte cheie din corp. Există trei Bandhas: Mula bandha, Uddiyana bandha și Jalandhara bandha.
2) Respirația Ujjayi – se respiră numai pe nas, realizând un sunet „cu frecare”. Este numită respirația conducătorului și ajută la încălzirea organismului, la eliminarea toxinelor din mușchi și la o mai bună concentrare asupra practicii, precum și la o rezistentă mai mare la efort.
3) Mișcările corpului care sunt coordonate cu respirația. Acest sistem ajută la stimularea procesului de detoxifiere la nivelul organelor interne ale întregului organism.
4) Drshti – sunt punctele de concentrare cu rol important în menținerea focalizată asupra practicii.
Exista două moduri în care se poate desfășura o clasă de Ashtanga:
- Varianta Clasică, în care instructorul va ghida verbal si preda fiecare asana în parte, va explica denumirea, modul de respirație, punctele de focalizare (Drishti), iar toți cursanții vor realiza la unison mișcările dublate de respirație si concentrare.
- Stilul Maysore, care de obicei durează mai mult, iar practicații realizează seria individual, în ritmul propriu, într-un mediu de susținere a grupului, iar profesorul asistă, supraveghează și corectează la nevoie și doar apoi predă asana-ele următoare, abordând fiecare cursant de la nivelul său propriu.
CUI SE ADRESEAZĂ ASHTANGA VINYASA YOGA?
Oricui își dorește să facă ceva dinamic, antrenant și revigorant.
Clasa de Ashtanga constă în 90% practică și doar 10% teorie deci fii pregatit pentru mișcare.
BENEFICIILE PRACTICII AHTANGA VINYASA YOGA:
Fizic:
? echilibrează greutatea corporală și ne aduce la o formă ideală a corpului nostru (în funcție de structura fiecăruia);
? crește masa musculară într-un mod armonios ;
? crește densitatea osoasă;
? crește flexibilitatea coloanei vertebrale si întărește discurile intervertebrale;
? îmbunătățește întregul sistem circulator
? echilibrează hormonal;
? ameliorează efectele neplăcute ale menstruației și ale menopauzei;
? reîntinerește și regenerează întregul organism;
? trupul nostru devine mai suplu și mai flexibil;
? echilibrează sistemul nervos;
? scade secreția hormonilor de stres (adrenalina și cortizolul) și crește secreția de serotonină și endorfine făcându-ne să ne simțim mai mulțumiți de noi înșine și mai fericiți.
La nivel psihic și energetic:
? echilibrul fizic se reflectă și în cel energetic, psihic, emotional;
? îmbunătățește concentrarea mentală;
? te ajută să te menții în momentul prezent;
? te ajută să îți cultivi voința și încrederea în sine;
? ajută în stările de anxietate și dedepresie;
CE TREBUIE SĂ ȘTII ÎNAINTE ȘI ÎN TIMPUL UNEI ȘEDINȚE DE ASHTANGA VINYASA YOGA?
? Se recomandă să fi trecut cel puțin două ore de la ultima masă înaine de a practica.
? Deoarece se declanșează procese intense de purificare la nivelul corpului și practica în sine duce la încălzire, este recomandat consumul de apa zilnic de peste 2 litri si chiar si mâncărurile să fie bogate în lichide. În timpul practicii efective nu se consumă lichide și e bine să vă abțineți măcar 20-30 minute și după, pentru a permite corpului să se răcească treptat și să asimileze pe deplin energiile.
? Este important să ne informați despre orice leziuni, boli, sarcină, menstruație (primele zile), înainte de a începe practica. Există posturi intermediare pe care le puteți învăța și care vă fac mai mult bine decât o forțare excesivă spre a realiza o variantă perfectă a asana-ei.
? Dacă în timpul practicii simțiți durere este bine să ieșiți imediat din postură și să anunțați instructorul.
? În predarea tradițională Ashtanga, ajustările se pot face fie verbal fie prin presiune cu palmele. Dacă aceste ajustări vă fac să simțiți disconfort, comunicați aceasta instructorului.
? În timpul practicii vom urmări să focalizăm atenția doar asupra mișcării, respirației și punctului de focalizare (Drishti).
? În Ashtanga Yoga tradițională, succesiunea de asana-e se urmează întocmai, (nu se inversează ordinea), deoarece fiecare postura o pregătește pe următoarea. E bine să păstrați această ordine și în practica voastră individuală.
FORMULA MANTRA-ICĂ DE DESCHIDERE ȘI ÎNCHEIERE A FIECĂREI SEDINȚE DE ASHTANGA VINYASA YOGA
Asthanga Yoga are în mod tradițional o formulă mantra-ică de deschidere si una de încheiere a fiecărei ședințe.
Dacă doriți să ascultați pronunția corectă a mantra-elor puteți accesa site-ul de mai jos care are și înregistrare audio, pe lângă textul în limba sanscrită și transcriere: https://www.samjiva.com/chanting
Mantra de deschidere denumită si „Guru Dhyanam” se traduce prin „meditație asupra maestrului” și mulțumește și binecuvântează șirul de profesori spirituali cât și elevii care au practicat înaintea noastră, pentru furnizarea cunoștințelor care ne permit să ne eliberăm de Samsara (ciclul nașterii și al morții). În special, îi mulțumim lui Patanjali, autorul tratatului Yoga Sutra, care este adesea descris ca parte șarpe parte om (fiind transfigurat în zeul Vishnu – menținătorul universului).
ॐ
वन्दे गुरूणां चरणारविन्दे संदर्शितस्वात्मसुखावबोधे |
निःश्रेयसे जाङ्गलिकायमाने संसारहालाहलमोहशान्त्यै ‖
आबाहुपुरुषाकारं शङ्खचक्रासिधारिणम् |
सहस्रशिरसं श्वेतं प्रणमामि पतञ्जलिम् ‖
ॐ
Om ॐ
vande gurūṇāṁ caraṇāravinde
mă plec la picioarele de lotus are gurului (profesorului),
saṁdarśita-svātma-sukha-avabodhe |
care trezește în ființa (prin oferirea învățăturilor ce duc la cunoaștere), fericirea supremă a revelării Sinelui (picătura de Dumnezeu din noi)
niḥśreyase jāṅgali-kāyamāne
care acționează ca tămăduitorul din jungla ce
saṁsāra-hālāhala-moha-śāntyai ‖
îndepărtează iluzia provocată de iarba otrăvitoare a samsarei (existența condiționată)
ābāhu-puruṣa-ākāraṁ
(Patanjali) a cărui forma este umană de la umeri în jos,
śaṅkha-cakra-asi-dhāriṇam |
și ține o scoica conch, un disc și o sabie,
sahasra-śirasaṁ śvetaṁ
cel care are mii de capete luminoase (trimitere la șarpele sacru Ananta pe care stă zeul Vishnu)
praṇamāmi patañjalim ‖
mă plec la picioarele lui Patanjali
Om
Mantra de inchidere denumită și „Mangala Mantra” s-ar traduce prin „rugăciune pentru pace” Mangala=aducător de binecuvântări, noroc.
Mantara de închidere trimite în univers o dorința pentru o lume pașnică, pentru lideri mai buni care vor ajuta la protejarea Pământului cât și pentru binele tuturor lumilor, planurilor și fericirea tuturor ființelor vii.
ॐ
स्वस्तिप्रजाभ्यः परिपालयन्तां न्यायेन मार्गेण महीं महीशाः |
गोब्राह्मणेभ्यः शुभमस्तु नित्यं लोकाः समस्ताः सुखिनो भवन्तु ‖
ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः ‖
Om
swasti-prajābhyaḥ paripāla-yantāṁ,
fie ca toți conducătorii pământului să se mențină pe calea virtuții,
nyāyena mārgeṇa mahīṁ mahīśāḥ |
să protejeze binele tuturor generațiilor,
go-brāhmaṇebhyaḥ śubha-mastu nityaṁ
fie ca toate religiile și toți oamenii să fie pentru totdeauna binecuvântați,
lokāḥ samastāḥ sukhino bhavantu ‖
fie ca toate lumile (universurile) să fie fericite,
oṁ śāntiḥ śāntiḥ śāntiḥ ‖
om pace, pace, pace
ASHTANGA VINYASA ȘI FAZELE LUNII
Zilele cu luna plină și lună nouă sunt considerate zile de odihnă de către practicanții perseverenți de Ashtanga Yoga. Totuși, dacă realizați practica cu întreruperi, e bine să folosiți și aceste zile, fiind atenți la limitările corporale și lucrând atunci mai mult pe aliniamentul posturii și diverse ajustări sau tehnici de a merge mai profund în asana.
ASHTANGA ȘI MENSTRUAȚIA
Femeile la menstruație (zilele când e fluxul abundent), trebuie să evite orice fel de forțare în zona abdominală și să nu realizeze posturile inverse. Pot realiza mult mai lent și delicat aproape toate asana-ele, mai puțin cele care presupun inversarea corpului (vom învăța la sală exact care asana-e sunt permise).
Acest curs este susținut de instructor yoga certificat internațional Ilinca Neamțiu.