JADUL, ‘Piatra Supremă’

 

Jadul este o piatră aşezată la loc de cinste mai ales pentru popoarele asiatice. În China, jadul nefrit este cunoscut de aproximativ 5000 de ani, fiind considerat un obiect de cult şi cea mai preţioasă dintre pietre. Înţeleptul Confucius, care a trăit în sec. VI î.Hr., spunea: ‘În timpuri străvechi, oamenii au găsit în această piatră întruchiparea tuturor calităţilor.’

 

Jadul este o piatră semipreţioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu şi magneziu, de culoare albă-verzuie până la verde închis, cu luciu sticlos. Termenul de ‘jad’ se referă la două roci metamorfice diferite, alcătuite din minerale silicate distincte, jadeitul şi nefritul.

Din jad au fost confecţionate obiecte de podoabă, bijuterii şi talismane aducătoare de noroc, iar datorită durităţii sale mai mari ca oţelul, a fost folosit şi la confecţionarea uneltelor şi armelor. Piatra de jad este folosită în prezent şi în componenţa aparatelor medicale în scopuri curative şi de relaxare, fiind cunoscută din antichitate precum una din minunile naturii.

De-a lungul timpului, jadul a ajuns să fie identificat ca simbol a tot ceea ce este bun, pur, nobil şi sublim. El mai este numit şi ‘piatra umilinţei’, reprezentând dezinteresul, obiectivitatea, pacea, armonia şi echilibrul. Acest cristal personifică cele cinci trăsături morale principale:

compasiunea, modestia, curajul, adevărul şi înţelepciunea. Confucius echivala jadul cu inteligenţa, adevărul,  loialitatea, justiţia şi puritatea. Elixirele nemuririi conţineau pulbere din această piatră sacră. De asemenea, jadului i se atribuiau şi proprietăţi magice. Se spunea că obiectele de jad plasate lângă un trup neînsufleţit îi împiedică putrefacţia.

Aşezat sub pernă, jadul conferă un somn cu vise iniţiatice. În sexualitatea taoistă, jadul a jucat un rol foarte important, denumirile organelor sexuale având jadul ca şi componentă (poarta de jad, pentru organul sexual feminin, li tija de jad, pentru organul sexual masculin). Purtătorii de cristale consideră că jadul poate stimula producţia de celule albe şi de adrenalină, ceea ce ar putea confirma îndelungata asociere a acestuia cu activităţile sportive.

Cum denumirea de nefrit provine de la cuvântul grecesc nephron, care înseamnă rinichi, jadul este folosit în cazul bolilor acestor organe. Este recomandat şi în tratarea bolilor de inimă şi pentru întărirea sistemului imunitar. Mai mult, facilitează relaxarea şi meditaţia, ajută la găsirea unor soluţii şi rezolvarea problemelor. Se crede că poartă noroc mamelor şi soţiilor. Ajută la găsirea propriului destin în viaţă. Culoarea verde liniştitoare a jadului este tămăduitoare şi ajută organismul să se vindece.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.