Încă din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, oamenii s-au străduit să explice acest fenomen complex care este menstruaţia, considerat adeseori a fi o anomalie biologică. Mai mult decât atât, hemoragia lunară a fost şi încă mai este considerată de unii medici drept o necesitate pentru o stare bună de sănătate. Totuşi, în ultimii ani au început să apară din ce în ce mai multe studii ştiinţifice ce răstoarnă şi desfinţează vechile prejudecăţi. Aşadar, este menstruaţia necesară sănătăţii?
Generaţii de-a rândul, femeia a fost îndoctrinată mai întâi de către preoţi, care serveau interesele bărbaţilor şi, mai târziu, de către fraternitatea medicală, să accepte această hemoragie lunară nenaturală şi devitalizantă drept o inevitabilă şi implacabilă slăbiciune a sexului lor, o dovadă a inferiorităţii femeii faţă de bărbat.
Întrucât primele şcoli medicale de la începutul erei noastre se aflau sub influenţă ecleziastică, nu este deloc de mirare că ştiinţa medicală modernă a preluat multe din superstiţiile referitoare la menstruaţie, inclusiv ideea că hemoragia menstruală este o ”pedeapsă” de la natură, pedeapsă pe care femeia trebuie să o îndure deoarece ea aparţine prin naştere sexului ”slab”, ce poartă vina aşa-zisului ”păcat primordial”.
De fapt, în nici o manifestare fiziologică a organismului uman nu este normală prezenţa durerii, deci nici în cazul menstruaţiei nu se justifică existenţa acesteia. Unele femei ezită să-şi suspende menstruaţia, crezând că acest lucru nu este natural, însă întreruperea menstruaţiei nu are nimic straniu: de altfel, ea încetează brusc în momentul menopauzei, ca şi în timpul sarcinii sau alăptatului.
Atunci când o femeie este gravidă, organismul foloseşte substanţele nutritive şi energia pentru dezvoltarea fătului. Deci, potenţialul vital care s-ar pierde în mod normal în timpul menstruaţiei este, în timpul sarcinii, întrebuinţat în special pentru creşterea fătului. Apoi, imediat după naştere, dacă mama îşi alăptează copilul, menstruaţia nu va reveni imediat, pentru că potenţialul vital va fi canalizat către sâni, unde se va transforma în lapte.
Mai mult decât atât, este important de menţionat că animalele sălbatice nu au menstruaţie decât atunci când sunt supuse condiţiilor nenaturale ale domesticirii. Acest fapt este aşadar o dovadă în plus a faptului că menstruaţia este simptomul unei vieţi artificiale lipsite de armonie.
Sângele menstrual este considerat de obicei un lucru impur, deşi el este compus doar din ovulul descompus, membrana uterului, celulele vaginale, anumite produse nutritive valoroase, lecitină şi prostaglandine, precum şi din antitoxine puternice şi din substanţe reîntineritoare, cum ar fi fierul şi arsenicul, rafinate şi potenţate.
Suspendarea parţială sau totală, numai pe o cale perfect naturală a menstruaţiei, conferă femeii care o realizează o extraordinară stare de vitalitate, forţă psihică mult mărită şi o putere mentală extraordinară, toate acestea fiind însoţite de multiple realizări de natură spirituală.
În tradiţia tantrică, ca şi cazul creştinilor gnostici, sângele menstrual este considerat o substanţă sacră ce reprezintă manifestarea energiei creatoare primordiale căci, în cazul sarcinii, acest potenţial energetic este cel care hrăneşte foetusul până în momentul naşterii. Această energie gigantică, care se află la dispoziţia sa, îi permite după aceea femeii să atingă performanţe uluitoare, atât în propriul său univers lăuntric cât şi în ambianţa în care ea se manifestă liber, întocmai ca o uriaşă forţă benefică a Naturii.