Yoga pentru sportivi

 

Yoga este o disciplină străveche, integrativă, cu multiple beneficii dovedite în timp, asupra trupului, minții, echilibrului și relației noastre cu noi înșine.

Cu privire la sportivii de performanță, yoga poate avea un impact semnificativ asupra vieții și carierei acestora, pe multe planuri esențiale:

  • Din punct de vedere musculo-scheletal, tehnicile yoghine elasticizează și fortifică musculatura, stimulănd circulația și metabolismul muscular. Astfel, vor fi eliminate sau prevenite întinderile musculare, febra musculară și sau supturile fibrelor musculare. Masa musculară se va dezvolta mai ușor și mai armonios, menținându-se tonică pentru mai mult timp. De asemenea, articulațiile vor căpăta o mobilitate mult crescută, fără eforturi dureroase și disconfort. Tendoanele, fasciile musculare și inserțiile mișchilor la nivelul oaselor, vor fi flexibilizare și prin stimularea microcirculației de la acest nivel, vor deveni mult mai rezistente și mai elastice. Nu în ultimul rând, yoga are o acțiune deosebit de benefică asupra coloanei vertebrale, menținându-i starea de sănătate prin mobilizare și flexibilizare, prin creșterea vitalității discurilor intervertebrale (vindecând sau prevenind eficient apariția herniilor de disc, a spondilozei etc.), prin tonifierea musculaturii paravertebrale (care susține coloana vertebrală atât în timpul efortului fizic, cât și în repaus) și prin corecția posturii corporale, contribuind la distribuția perfect echilibrată a greutății la acest nivel.
  • Inclusiv digestia și funcția organelor digestive este mult ameliorată de tehnicile din cadrul yoga. Astfel, absorbția nutrienților crește și se eficientizează, alimentele vor fi digerate mai rapid și mai ușor, cu un impact pozitiv asupra dezvoltării și creșterii organismului, a regenerării după efort și a eliminării substanțelor toxice din trup.
  • Yoga include multiple tehnici și exerciții care stimulează și reglează activitatea inimii și a sistemului circulator, crescând adaptabilitatea acestora la effort, reducând tensiunea arterială și în fine, aplificând circulația periferică, cu efecte de creștere, dezvoltare și vindecare asupra tuturor țesuturilor și organelor (mușchi, digestie, creier etc.)
  • Exercițiile și tehnicile yoghine de control al respirației și-au dovedit eficiența de mii de ani. Astfel, prin yoga, sportivii vor dobândi o capacitata pulmonară mult mai mare, o expansiune naturală a toracelui, o mult mai bună oxigenare a sângelui (cu efecte benefice asupra mușchilor, tendoanelor și ligamentelor, creierului etc.), crescând mult performanța și capacitatea de efort fizic susținut, reducând catabolismul muscular (și nu numai) și stresul oxidativ detrimanțial, rezultat în urma efortului fizic intens, fie in competiție, fie la antrenamente.
  • Sistemul endocrin este și el dinamizat și armonizat de practica tehnicilor yoga. Toate glandele endocrine sunt stimulate, secreția hormonilor benefici este încurajată și susținută, la fel și reglarea și normalizarea funcției acestor glande. De asemenea, este armonizat răspunsul organismului la stres, reglându-se secreția de hormoni corticosteroizi, stresul fiind mult redus și din punct de vedere endocrin.
  • În plan mental, yoga aduce claritate, linște, focus și putere de concentrare. Aceasta poate contribui benefic atât în timpul antrenamentelor, cât și în timpul competiției sau a jocului sportiv. Un alt aspect pentru care yoga este renumită, este cultivarea relației dintre minte și trup. Astfel, sportivii vor învăța să își „asculte” și cunoască mai bine corpul, să știe cum să profite cat mai eficient de acesta și mai ales, să își dea seama cât mai repede dacă riscă să apară un traumatism sau o leziune, în timpul efortului din cadrul antrenamentelor sau performanței sportive. Ei vor învăța astfel să își „dozeze” conștient forța, mișcarea și efortul, crescându-le eficiența și ușurința în antrenament, în dezvoltarea fizică și în carieră.
  • Psihic, sportivul care practică yoga va fi mai relaxat, mai lucid, cu o mai bună capacitate de a-și gestiona timpul investit în antrenament și cariera, versus timpul liber și personal. Un psihic relaxat și împlinit, va genera și un somn odihnitor și neîntrerupt, esențial dezvoltării fizice și psiho-mentale și nu în ultimul rând, acea minunată stare de „poftă de viață”, care ușurează și eficientizează orice efort depus.
  • În concluzie, yoga este un set de tehnici sau „instrumente” extrem de utile oricărui sportiv, oferind beneficii pe toate planurile (trup-minte-suflet) și care completează armonios o carieră de performanță, indiferent de domeniul sportiv ales.

Dr. Alexandru Munteanu, medic și instructor de Hatha Yoga

Alexandru Munteanu

Începând cu cele mai fragede amintiri ale copilăriei, descopăr acum, privind înapoi, faptul că am fost întotdeauna atras de lumea nevăzută, nepercepută de simțurile noastre obișnuite. O lume ce stă la pândă parcă, imediat „după colțul” realității cotidiene. Totodată, această curiozitate sau interes atunci aparent absurd pentru ceva ce de fapt, „nu există”, s-a orientat și spre lumea interioară, a mea sau a ființelor care mi-au fost alături de-a lungul acestei vieți, fie pentru câțiva pași, fie pentru mai mulți ani. Am devenit, inițial inconștient, pasionat și profund interesat de ființa umană, de ceea ce ar însemna fericire, împlinire, relație, viață, destin, control și conștiință. Care sunt implicațiile acestora în mod practic, cum se manifestă pentru noi, pentru ceilalți și pentru lumea care ne înconjoară. M-a interesat întotdeauna „de ce?”-ul tuturor fenomenelor și unde se formează, sau regăsește acest „de ce?”.

Crescând și înaintând în viață, chemarea și curiozitatea față de „necunoscutul omniprezent” din existența noastră, s-a accentuat. Am urmat cursurile și învățămintele Universității de Medicină din Cluj, devenind chirurg, echografist și în final doctor în științe medicale. Am fost pe tot parcursul acestor ani, călăuzit de fapt, de dorința de a afla ce ascunde profunzimea ființei umane, în umbra noastră – acest domeniu nevăzut, rar perceput sau conștientizat, dar totuși cu o influență imuabilă asupra sănătății noastre în întregime, asupra vieții sau destinului. În activitatea clinică, am învățat să privesc omul cu adevărat. Să-i privesc, apreciez și respect întreaga ființă, ca individ, ca individualitate. Totodată am învățat ce înseamnă a fi vindecător și ce presupune de fapt a ajuta pe cineva, respectându-i integritatea, ca ființă, ca o conștiință sau lume diferită de propriile convingeri și experiențe. Am înțeles ce presupune actul vindecării atât cel extrinsec, cât și cel intrinsec. Am concluzionat că vindecarea sau ajutorul, nu pot avea loc în absența acceptării din partea ființei spre care sunt orientate. Dorința de a face bine, va respecta întotdeauna liberul arbitru al celor ce ar beneficia de aceasta.

Am început studiul psihoterapiei, din dorința de a completa imaginea pe care o aveam despre ființa umană, din dorința de a cunoaște mai bine această miraculoasă interfață situată între sinele nostru și corpul fizic. Aceasta mi-a adus o imagine și mai complexă asupra modului de funcționare al ființei umane și mi-a oferit noi perspective în a aborda vindecarea. Cu toate acestea, pentru mine, planul conștient al ființei umane încă părea incomplet.

Aici a intervenit Yoga. Încă din primele lecții am simțit că „îmi reamintesc” această disciplină spirituală. Am simțit că face sens nebănuit pâna atunci și că aduce completarea și integrarea tuturor disciplinelor și căilor de cunoaștere. Prin Yoga am descoperit comunicarea intimă a trupului, minții și sufletului meu. Prin Yoga am întrezărit răspunsuri la intrebarile: cum aflăm cine suntem cu adevarat?; cum să trăim armonios, în concordanță cu noi inșine și în același timp cu ceilalți și cu lumea întreagă?; cum reușim să obținem controlul conștient asupra tuturor sistemelor ființei noastre (incusiv asupra sănătății mentale, emoționale și fizice)?; cum se simte și se păstrează adevărul personal?; unde este și cum se trăiește în momentul prezent?; ce este transcendența? etc.

Am decis să devin instructor de Yoga, din dorința de a pune la dispoziția tuturor celor interesați, rezultatele cercetării, integrării și cristalizării a tot ceea ce am acumulat de-a lungul acestei vieți, În scopul obținerii și menținerii unui echilibru stabil, real și constient în ființă, ușurință în a trăi pe toate planurile și bucuria sau pasiunea de a fi noi înșine, exact așa cum suntem în aici și acum.

All Events