Aerial Yoga

Ce este Aerial Yoga?

Aerial Yoga este o activitate aerobă care combină relaxarea senină a practicilor tradiționale din yoga cu natura distractivă a activităților aeriene,cu dansul și exerciții calistenice (care folosesc greutatea propriului corp). Astfel, prin această practică vom putea beneficia de trăiri și atitudini spirituale și de conștientizare profunde, obținând totodată și un antrenamnet fizic uimitor. Mai este denumită și yoga anti-gravitație și cu siguranță este diferit față de ceea, cu ce ești deja obișnuit.

Pentru această practică se folosește hamacul de aerial yoga, care poate susține o greutate de până la 300 kg. Majoritatea posturilor de yoga realizate cu ajutorul hamacului, sunt dintre acelea care la sol sunt mai greu de realizat, aduc varietate și pot face cu adevărat diferența în practica ta de yoga.

O să observi că te vei putea întinde mai mult decât la sol. Materialul hamacului îți va susține corpul și îi va permite să funcționeze efectiv împotriva gravitației, permițând realizarea unor întinderi mult mai largi. Pe lângă asta, în multe cazuri vei sta cu capul în jos, postură care vine cu foarte multe beneficii pentru tine.

Posturile în hamac, la fel că cele de la sol, pot fi asociate cu respirația controlată, dar și cu conștientizarea senzațiilor din corp apărute în urma întinderilor ligamentelor și a contracțiilor musculare. Această conștientizare ajută chiar la creșterea capacității de stretching a corpului, ceea ce la rândul său poate duce la o stare emoțională îmbunătățită.

De ce Yoga anti-gravitație?

Știați că gravitația, fără de care nu am putea sta pe această planetă, poate în timp stresa corpul, pur și simplu pentru că împinge tot corpul în jos? Această presiune este întotdeauna prezenta și în timp poate duce la afecțiuni de natură musculară și vertebrală prin compresia coloanei vertebrale. Prin aerial yoga,  aceste efecte se pot inversa, conducând la decompresia coloanei vertebrale, reducând contracțiile musculare și îmbunătățind astfel și circulația.

Aerial yoga vine cu o mulțime de modalități excelente, care te vor ajuta la conștientizarea profundă a trupului, dar și la îmbunătățirea atitudinii corporale, mentale și emoționale.

Beneficii Aerial Yoga

Beneficii mentale

Aerial Yoga are atât beneficii fizice , cât și mentale. Aparent, sunt doar o mulțime de posturi frumoase și artistice, insă de fapt este o modalitate foarte eficientă de relaxare mentală.

Îmbunătățește atenția și puterea de concentrare

Un lucru pe care îl vei oberva, va fi puterea de concentrare care se va amplifica. Vei deveni mult mai conștient și alert la ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Spre deosebire de alte forme de cardio, unde aceleași exerciții se repetă iar și iar, Aerial Yoga te pune în posturi provocatoare, atât cu picioarele la sol, cât și cu ele în aer și chiar în posturi inversate. În posturile în care vei fi suspendat în aer, în prima faza vei avea senzația că o să cazi, însă după ce te vei concentra mai bine asupra corpului, îți vei înțelege mai bine echilibrul, ceea ce îți va permite îmbunătățirea focusului. Acest aspect se va transfera în viață ta de zi cu zi. Vei observa că e mai ușor să te concentrezi, pentru că nu ești atât de îngrijorat de natura obositoare a alergării sau a altor exerciții de tip cardio. Vei realiza că această concentrare îți va îmbunătăți toate aspectele vieții și vei deveni chiar și mai creativ.

Reducerea stressului

La fel că și yoga tradițională, aerial yoga este o modalitate foarte eficientă de a reduce stresul. Prin asocierea posturilor cu controlul respirației, putem beneficia și de efectele pozitive ale respirației complete. În timpul expirului este indicat să ne imaginăm eliminarea stresului, pe măsură ce aerul iese din corp, ceea ce va ajuta mult la reducerea tensiunilor de la nivelul trupului.

Încredere în sine

Dacă încerci să îți îmbunătățești încrederea în sine, trebuie să încerci aerial yoga. Probabil de multe ori te-ai gândit că nu ești în stare să faci un anumit lucru, și că nici nu are rost să îl încerci. Aerial yoga este într-adevăr o provocare, dar este accesibilă aproape oricui, iar după ce te vezi realizând posturi ce nici prin gând nu ți-ar fi trecut că le poți realiza, cu siguranță încrederea în sine îți va crește, și vei constata aceeași părere greșită despre `eu sigur nu pot` și în multiple situații din viața de zi cu zi. Stăpânirea posturilor în hamac, te vor face să îți dai seama că ești mai capabil decât credeai si că nu e totul atât de greu precum pare.

Vei fi uimit de diferența ce o face unghiul din care privești situația. Dacă îți dorești să ai o atitudine mai încrezătoare asupra vieții, trebuie neapărat să încerci aerial yoga.

Conștientizare

Cât de des ești perfect conștient de ceea ce se petrece în corpul tău, de respirația ta, de tensiuni sau alte mesaje ale trupului? Majoritatea dintre noi nici nu ne dăm seama că se petrece ceva la nivelul corpului nostru. Prin conștientizarea trupului și a respirației noastre în timpul posturilor suspendate în aer, vei fi uimit de senzațiile resimțite la nivelul corpului nostru. Poate până atunci nici nu ne-am dat seama de flexibilitatea noastră. Aerial yoga ne poate aduce aminte de adevăratul potențial al trupului nostru, care merită exploatat la maxim, astfel încât și experiență noastră pe pământ să fie trăită la maxim.

Îmbunătățește memoria

Prin yoga, mintea ta va fi mereu concentrată, atenția focalizandu-se asupra fiecărui detaliu al posturii, ceea ce îți va antrena puterea de concentrare și implicit memoria. Așadar, aerial yoga nu ajută doar la conștientizarea mai bună a propriului corp, ci îmbunătățește și funcția congnitivă la modul general.

Aduce bună-dispoziție

Orice formă de exercițiu te va face să te simți mai fericit, pentru că sunt stimulate endorfine, crește aportul de oxigen și funcția cerebrală este îmbunătățită. Cu cât creierul primește mai mult oxigen, cu atât ești mai fericit. Privarea creierului de oxigen duce la stări de tristețe și la variații de dispoziție. Aerial yoga te poate ajuta să previi aceste lucruri, ajuta creierul nostru să secrete cât mai mulți compuși chimici ai fericirii, dându-ne o stare pozitivă și de bună dispoziție. De asemenea, secreția de dopamină, endorfine și chiar serotonină ce sunt stimulate în timpul practicii sunt responsabile de o stare de euforie, relaxare și pace.

Beneficii fizice

Îmbunătățește flexibiliatea

Aerial yoga cu siguranță ajută la îmbunătățirea flexibilității. Chiar dacă ești deja destul de flexibil, o să poți observa că se poate și mai mult. La început există posibiliatea să apară durerea, însă cu răbdare o să obervi o îmbunătățire semnificativă atât a întinderilor, cât și a flexibilității.

Mușchi mai puternici

Aerial yoga este de asemena un antrenament bun pentru tonifierea musculară. În posturile suspendate în hamac, gravitatea împinge corpul în jos, astfel încât musculatura este solicitată și mai mult decât de obicei în timpul altor practici. Este un foarte bun exercițiu pentru creșterea rezistenței corporale globale, dar în special cea a trunchiului. Echilibrul și stabiliatea corpului din timpul exercițiilor suspendate sunt obținute prin contracția musculaturii de la nivelul trunchiului. Astfel prin aerial yoga se obține o tonifiere excelență la acest nivel. Însă o să poți observa o tonifiere la nivelul tuturor segmentelor corporale, nemaifiind nevoie de alte practici în acest sens.

Respirația și funcția inimii îmbunătățită

În timpul posturilor de aerial yoga, conștientizarea și controlul respirației sunt esențiale, la fel că în yoga tradițională. Ba mai mult, în aerial yoga respirația corectă este crucială, altfel unele posturi suspendate nici nu se pot realiza. Așadar, pe parcursul practicii musculatura toracică va fi bine antrenată, prevenind patologii cardiace. Rezistența plămânilor va fi, de asemenea îmbunătățită, ceea ce va duce la creșterea vitalității și la o stare de dinamism.

Reducerea durerilor

Dacă ai dureri la nivelul spatelui, gâtului sau a oaselor, trebuie să încerci aerial yoga. Prin practică suspendată, tensiunile musculare sunt eliminate, întărind totodată și oasele. Acest lucru va preveni și osteoporoza.

Ajută semnificativ la durerile de spate, pentru că decomprimă vertebrele, eliminând astfel presiunea și durerile implicite, iar pe lângă asta, îmbunătățește postura corporală ajutând la vindecarea unor patologii ale curburii coloanei vertebrale.

Multe posturi din aerial yoga necesită un echilibru bun. Acesta se va câștiga odată cu tonifierea globală a corpului. Pe măsură ce trupul devine mai puternic, vei observa și o îmbunătățire a echilibrului.

Echilibrul bun din sala de aerial yoga se va transfera și în viață de zi cu zi, atât la nivel fizic, cât și la nivel mental și emoțional, ceea ce va duce la încredere în sine crescută, curaj, relații îmbunătățite.

Îmbunătățirea circulației

Prin posturile inversate dar și prin stretchingul amplu din timpul exercițiilor de aerial yoga, sângelui îi este permis să ajungă în zone, unde în mod obișnuit nu ajunge în cantitate suficient de mare. Acest lucru duce la creșterea nivelului de energie și la toate efectele benefice unei circulații sangvine îmbunătățite.

Alte efecte benefice

Prin aerial yoga se poate obține realinerea coloanei vertebrale. Întărind mușchii spatelui ajută la menținerea unei posturi corecte, eliminarea tensiunilor și a durerilor de la acest nivel.

Prin îmbunătățirea circulației, se va îmbunătăți atât digestia, cât și sistemul limfatic.

Ajută la decompresia articluatiilor și a discurilor coloanei vertebrale. Așadar, dacă există dureri la acest nivel, aerial yoga poate fi un real ajutor.

Aerial yoga este indicat și în cazurile de probleme respiratorii, ajutând la normalizarea acesteia și ameliorand simptomele.

Nu în ultimul rând ar fi de menționat că posturile inversate , au efecte anti îmbătrânire, ajutând la un aspect facial radiant și strălucitor.

 Putem vedea așadar, că aerial yoga are o mulțime de beneficii, atât fizice, cât și mentale și emoționale.

Este o practică ce poate fi accesibilă aproape oricui, îmbinând elemente atât de relaxare, cât și de tonifiere corporală.

Asocierea posturilor cu respirația conștientă și controlată duce la numeroase beneficii globale ale ființei.

Aerial yoga este din punctul meu de vedere o metodă de terapie holistică, ajutând la echilibrarea întregii ființe pe numeroase planuri ale vieții.

Personal, aerial yoga mi-a schimbat viața, m-a făcut să am mai multă încredere în mine și în oamenii din jurul meu, să am mai mult curaj, să îndrăznesc să fac ceea ce îmi place. Mi-a adus aminte cum mă simțeam când eram copil și mă jucăm în leagăn fără frică de nimic, că acele aripi cu care zburăm atunci încă le am, și că trebuie doar să găsesc curajul de a mi le extinde, pentru a-mi putea lua zborul, dar m-a făcut și să înțeleg că echilibrul întregii ființe este esențial în viața de adult, atunci când cauți împlinire. Corpul nostru , este templul sufletului, este unealta care ne face posibilă experiența pe pământ. Doar folosindu-l la capacitățile lui maxime ne vom putea bucura de această experiență în întregime. Aerial yoga ne poate ajuta să ne extindem limitele, atât fizice, cât și mentale îmbunătățind semnificativ calitatea vieții, ajungând la stări de liniște și pace lăuntrică.

Te aștept cu drag să învățăm să zburăm împreună.

Raluca Bora

Raluca Bora

Sunt întrebată adesea cum a ajuns un medic stomatolog instructor de yoga.

Răspunsul este simplu: nu poţi să separi corpul uman de emoţiile si gândurile lui. Consider că orice patologie, indiferent de natura ei, trebuie abordată in mod holistic, altfel tratamentul aplicat va fi întotdeauna doar parţial, şi cu risc de recidivă. Meseria de stomatolog m-a făcut să înteleg că nu tratez doar nişte dinţi, ci tratez o fiinţă, care intră în cabinet cu un bagaj emoţional si mental de care eu trebuie să ţin cont dacă imi doresc ca tratamentul să aibă 100% succes. Yoga m-a ajutat să mă conectez mai profund la mine însumi, ca mai apoi sa pot crea o conexiune reală cu cei din jur, implicit cu pacienţii, dar si cu familia , prietenii sau simpli trecatori din viaţa mea, să-i inteleg şi să-i văd mai bine. Practic yoga doar de 2 ani, insă aceşti doi ani au fost cei mai vii şi mai frumosi din viaţa mea. M-am descoperit în feluri în care nici nu imi imaginam ca pot fi, am evoluat si încă evoluez mai mult decât îndrăzneam să imi doresc înainte.

Simt că yoga mi-a salvat în primul rând sufletul , dar mă ajută şi să imi menţin trupul şi psihicul tânăr şi sănătos. Am devenit instructor de aerial şi hatha yoga, in speranţa că voi reusi sa transmit această comoară , pe care eu simt că am descoperit-o recent, si altora care caută mai mult, care işi doresc o viaţă conştientă, trăită în mod plenar, in toată complexitatea si frumuseţea ei.

Tot din dorinţa de a ajuta si alti oameni să intre in legătură mai profundă cu natura lor, am devenit şi instructor de dans energetic şi terapeut Reiki, două forme frumoase de terapii de vindecare energetică, la care şi eu mă intorc de fiecare dată cand viaţa devine gri.

All Events