Aromaterapia s-a dezvoltat foarte mult ca ramură a Medicinei Alternative în ultima perioadă și aceasta datorită multiplelor efecte benefice asupra stării de sănătate, asupra stării de bine global. Efectele armonizatoare, echilibrante nu se manifestă doar asupra trupului fizic, ci se extind întotdeauna și la nivel psihoemoțional sau mental.

Uleiurile esențiale naturale extrase din plantele medicinale au efecte complexe și sunt o adevărată binefacere pentru societatea contemporană.

Dacă ar fi să dau câteva sfaturi esențiale, în contextul actual al educației pentru sănătate, folosirea zilnică a uleiurilor esențiale naturale în difuzoare / pulverizatoare, în fiecare apartament, ar fi unul din aceste sfaturi. Atât de importantă cred că este aromaterapia. Vorbim aici de esențele volatile foarte concentrate obținute prin procedee naturale și nu de diverse parfumuri mai mult sau mai puțin sintetice.

Modul de utilizare a esențelor naturale este foarte divers și acoperă o gamă foarte largă de aplicații: aerosoli (folosind difuzoarele / pulverizatoarele), uz topic prin aplicare directă la nivelul tegumentelor și mucoaselor (sub formă concentrată sau diluată), administrare internă digestivă sublinguală sau prin înghițire sub formă de picături, în capsule sau în compoziția unor suplimente nutritive naturale, uleiuri de masaj și diverse produse cosmetice sau de înfrumusețare corporală.

Ca preambul la workshopurile ce se vor desfășura am să amintesc doar câteva din efectele speciale ce pot fi obținute în urma folosirii uleiurilor esențiale naturale:

– Efecte energizante, vitalizante, vitaminizante

– Efecte regenerante, reîntineritoare, afrodisiace

– Efecte imunostimulante

– Efecte antibiotice, antivirale, antifungice, antiparazitate

– Efecte purificatoare atât asupra organismului cât și asupra mediului ambiant

– Efecte relaxante atât psihoemoțional cât și mental

– Amorsarea unor emoții pozitive, benefice

– Stimularea proceselor cognitive superioare: memorie, atenție, concentrare, gândire, imaginație, ideație

– Multiple efecte vindecătoare la nivelul diverselor aparate și sisteme: aparat respirator, aparat cardiovascular, aparat digestiv, aparat excretor, aparat reproducător, sistem nervos, sistem endocrin, metabolism, tegumente și mucoase

Vom discuta mai amplu în cadrul workshopurilor dedicate acestei teme de foarte mare actualitate și aplicabilitate.

 

Instructori: Dr. Mihai Jitian și Monica Meseșan